Louis Bolk Instituut en Wageningen UR

Binnen Bioimpuls voeren het Louis Bolk Instituut en Wageningen UR het centrale veredelingsprogramma uit om nieuwe geniteurs- en rassen te ontwikkelen. Hierbij worden nieuwe bronnen van resistentie tegen phytophthora ingekruist. Jaarlijks worden zaden, zaailingen of kloontjes uit nieuwe kruisingen uitgegeven aan de deelnemende kwekers.

Kweekbedrijven

De betrokken kweekbedrijven voeren een actief beleid gericht op rasontwikkeling voor de biologische sector. Deelnemers in de eerste vijf jaar waren: Agrico/Bioselect, C. Meijer BV, Den Hartigh, Fobek, HZPC/Bonna Terra en KWS-Potato. Vanaf 2016 zijn de volgende kweekbedrijven als partner betrokken: C. Meijer BV, Den Hartigh, Fobek, HZPC, Plantera en TPC.

Boerenkwekers (‘hobbykwekers’)

Binnen Bioimpuls hebben boerenkwekers een belangrijke rol in het selectieproces. Zij selecteren jaarlijks in een aantal nakomelingen (‘kloontjes’) uit veelbelovende kruisingen van het kweekbedrijf of het centrale Bioimpuls programma. Zij evalueren en selecteren daarin gedurende drie jaar, en geven het resultaat weer terug aan een van de deelnemende kweekbedrijven voor verdere toetsing en selectie. In 2014 waren al meer dan 10 biologische boerenkwekers actief.

Uniek Nederlands systeem

Het hobbykwekersmodel waarbij aardappeltelers ingeschakeld worden in het selectieproces van een veredelingsprogramma is al meer dan 100 jaar een uniek Nederlands systeem. Dit model is bij uitstek geschikt om een veredelingsprogramma voor een kleine sector zoals de biologische landbouw te realiseren. Daarom besteden we binnen Bioimpuls extra aandacht aan het begeleiden van boerenkwekers. Meer informatie hierover vindt u bij  Cursus.